info> Despre perlele de cultura

Ce sunt perlele naturale?

    

O perlă naturala este o bijuterie naturală creată de către un organism viu. Atunci când un obiect străin este introdus într-o stridie sau o scoică, aceasta acoperă materia iritantă cu o substanţă numită sidef (nacre), de fapt acelaşi material din care este construită scoica în sine. În timp, straturi de sidef se adaugă rând pe rând, pentru a forma o perlă. Cu cât mai mult timp obiectul iritant rămâne în scoică, cu atât mai multe straturi de sidef se depun şi (de obicei) cu atât mai frumoasă devine perla.

    

Perle sălbative vs. Perle de cultură:

    

Perlele cu adevărat naturale sau mai bine zis sălbatice, născute fără intervenţie umană sunt accidentale şi foarte rare. Perlele sălbatice sunt în general mici şi neregulate. Cele mari şi sferice sunt extrem de rare. Multe sute de stridii sau scoici ar trebui să fie colectate, deschise şi sacrificate pentru a găsi chiar şi o mică perla sălbatică, motiv pentru care, normal, acestea au avut de-a lungul istoriei preturi exorbitante.

Marea majoritate a perlelor disponibile astăzi sunt "de cultură", adică perle produse prin introducerea artificială a nucleului generator în speciile respective de moluşte, cultivate şi recoltate la fermele de perle. Atât moluştele de apă dulce cât şi cele de apă sărată sunt cultivate pentru perle, de la diferite specii de midii de apă dulce indigene din lacuri, râuri, iazuri, pana la stridiile pentru perle de apă sărată din oceane.

Diferenţa dintre perlele sălbatice şi cele de cultură se concentrează asupra faptului dacă perla a fost creată în mod spontan de natură - fără intervenţia omului - sau cu ajutor uman. Principiul rămâne în esenţă acelaşi: perlele sunt formate în interiorul scoicii ca un mecanism de apărare la un potenţial pericol iritant, cum ar fi o bucată de materie solidă, un fir de nisip în interiorul său, ea îl percepe ca un atac din afară, o rănire a ţesutului manta. În ambele cazuri, molusca în mod natural creează un sac de sidef pentru a izola sursa iritaţiei.

    

Producţia de perle:

    

Producătorii de perle de apă dulce asigură nucleul perlelor prin inserarea de bucăţi mici de manta în scoicile de producţie. Procesul implică tăierea de ţesuturi de la o manta de scoică donator în bucăţi mici, care sunt apoi inserate în incizii făcute în ţesutul manta de o stridie gazdă de 6 - 12 luni. Pentru că ţesutul manta este mare şi situat pe fiecare parte a cochilieii, fiecare scoică poate suporta mai multe zeci de inserţii. Scoica nucleată este apoi întreţinută şi crescută într-o fermă de apă dulce pentru 2 - 7 ani înainte de a fi recoltată pentru perle sale.

Sideful nu este doar o protecţie naturală a moluştelor ci e chiar o capodoperă a chimiei naturii. Este confecţionat din cristale mici de carbonat de calciu, perfect aliniate cu altele, astfel încât lumina trece de-a lungul axei pentru a produce un curcubeu de lumina si culoare.

Fiecare perla trebuie să fie sortată în funcţie de dimensiunea, forma, culoarea, lustrul sau petele sale. Apoi, e nevoie să fie găurite şi potrivite pentru înşirare - o sarcină care necesită calificare.

    

Întreţinere şi păstrare:

    

Perlele sunt cel mai frecvent prezentate azi în bijuterii sub formă de mărgele. Aragonit-ul din care este compus sideful perlei este un mineral uşor (3-4 duritate Mhos), cu slabă rezistenţă la abraziune şi la atac chimic. Perlele sunt perfecte pentru coliere, cercei, broşe sau alte bijuterii care sunt în general scutite de uzura la care sunt supuse spre exemplu unele inele sau brăţari în mod inevitabil. Uleiurile naturale ale pielii pot contribui la menţinerea luciului perlelor, în schimb acidul din transpiraţie poate ataca şi decolora sideful, după cum se poate ca şi substanţele chimice din unele produsele cosmetice să îi fie dăunătoare. La fel si clorul din bazinele de înot.

Perlele se păstrează separat în caseta dumneavoastră de bijuterii. Mai ales evitaţi depozitarea lor laolaltă cu alte bijuterii din metale sau pietre mai dure. Este indicat a curăţa perlele cu apă caldă distilată, săpun uşor şi o cârpă moale. Nu se utilizează un ultrasunete sau aparate de curăţare cu abur, se evită contactul cu căldură excesivă, acizi, amoniac si alte substanţe chimice de curăţare sau substanţe abrazive.

  

Iris Boutique,

Din pasiunea pentru calitate!


Produs adaugat in cosul de cumparaturi.
Cantitate:
Total:
Aveti un produs in cos.
Total produse:
Livrare  To be determined
Total:
Continua cumparaturile Finalizeaza comanda