Agatul este o piatră semiprețioasă, varietate microcristalină de cuarț care, de obicei, este asociată cu semnificațiile puterii și determinării ce rezistă în timp.

Cristale Agat

Povestea cristalelor AGAT:

Povestea cristalelor AGAT începe în jurul anului 1.000 î. Hr., atunci când egiptenii au descoperit această rocă și au început să o folosească pentru sigilii, bijuterii, amulete sau chiar vase. Unii susțin că filozoful grec Teofrast din Eresos a denumit acest mineral după numele unei râu – Ahates, acolo unde a și găsit pentru prima dată agatul. Ulterior, prin secolul al XVII-lea, agatul a început să fie folosit și pe scară industrială, mai ales în realizarea bijuteriilor cu aur și argint. Cristalele AGAT au fost folosite de la început ca amulete sau pietre cu proprietăți de vindecare, mai ales de către oamenii din Babilon. Utilizările sale medicinale s-au răspândit ulterior în întreaga lume, iar astăzi cristalele AGAT sunt căutate de cei care caută echilibrarea energiei emoționale sau armonizarea yin și yang, a forțelor pozitive și negative ale Universului și nu numai.

Tipuri de cristale AGAT:

Cristalele AGAT pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii. Spre exemplu, dacă luăm în considerare culoarea, cele mai importante tipuri de cristale AGAT sunt:

 • AGAT negru: ajută la echilibrarea nivelului de conștientizare, la clarificarea durerii emoționale, creșterea capacității de concentrare, conectarea spiritului cu fizicul, readucerea energiei pozitive și a curajului în viață.
 • AGAT albastru: piatră a norocului ce te ajută să îți echilibrezi emoțiile, să te calmezi în momentele de tensiune și să îți menții concentrarea.
 • AGAT brun: ajută la eliminarea toxinelor din organism printr-un proces de reconectare cu natura, cu copacii, iarba și florile, aducându-ți în același timp și bunăstarea fizică.
 • AGAT verde: te ajută să înțelegi mai bine dimensiunea spirituală a naturii, să îți îmbunătățești flexibilitatea mentală și emoțională și să iei cele mai bune decizii.
 • AGAT roz: ajută la valorificarea energiei senzuale, la echilibrarea emoțională și atingerea maturității emoționale, elimină stresul, asigurând confort, securitate și calm.
 • AGAT mov: te ajută să scapi de sentimentele de nesiguranță, depresie și de lipsa de încredere și să îți întărești abilitățile de comunicare.

În funcție de forma cristalelor și a locului de proveniență, le mai putem clasifica în următoarele categorii:

 • AGAT dendritic: provine din Brazilia, India sau SUA și este un cristal al plenitudinii, care aduce abundență și împlinire atât în plan personal, cât și profesional.
 • AGAT de foc: majoritatea cristalelor agat de foc provin din Mexic și sunt de fapt minerale multicolore ce activează focul interior al forței vitale, a creativității și dorinței, fiind numite de multe ori și pietrele „tinereții fără bătrânețe”.
 • AGAT albastru Holley: numele provine de la orașul Holley din Oregon, SUA, acolo unde a fost descoperit și este agatul cu cea mai înaltă vibrație, ce aduce calmitate și răbdare.
 • AGAT Laguna: descoperit lângă Chihuahua, Mexic, este folosit de obicei ca o amuletă de protecție în călătorii.
 • AGAT de mușchi (Moss): provine din Brazilia și are pete de diverse nuanțe, creând parcă un peisaj de pădure, este piatra care protejează cuplurile căsătorite.

Există și cristale AGAT mai deosebite, care ies în evidență nu doar prin puterile pe care le au, ci și prin model sau culori. Iată câteva exemple de astfel de cristale AGAT!

 • AGAT Onyx: mineral translucid sau opac ce poate fi găsit într-o gamă largă de culori, însă cel mai spectaculos este cel de culoare neagră, fiind recunoscut în mod special pentru capacitatea sa de a te scăpa de coșmaruri.
 • AGAT piele de șarpe: după cum îi spune și numele, agatul are un model interesant de piele de șarpe și este un cristal ce te ajută să îți regăsești spiritul și sufletul.
 • AGAT copac: facilitează comunicarea cu plantele și copacii, stimulează fertilitatea și iubirea de sine.
 • AGAT Turritella: este ușor de deosebit deoarece conține fosile de melci care ies în evidență prin culoarea albă care contrastează cu agata brună, este folosit ca o amuletă de protecție împotriva pericolelor.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante tipuri de cristale AGAT. Vei găsi mult mai multe pietre AGAT cu proprietăți vindecătoare de diverse forme, mărimi, modele sau culori. Trebuie doar să o găsești pe cea mai potrivită pentru tine și să crezi în capacitatea sa de a-ți rezolva problemele cu care te confrunți.

Tot ce trebuie să știi despre cristalele AGAT:

Cristalele de AGAT vibrează pe o frecvență mai mică și oferă tot felul de proprietăți de vindecare în funcție de tipul lor. Deși aceste cristale nu sunt la fel de intense ca selenitul sau cuarțul, proprietățile lor de vindecare sunt lente și stabile, aducând un sentiment de stabilitate. Cristalele AGAT armonizează toate aspectele ființei umane, de la cele fizice, până la cele spirituale sau emoționale. Sunt recomandate mai ales în perioadele de dezechilibru, atunci când ai nevoie de a scăpa de tensiune și de a-ți ușura mintea și spiritul. 

De-a lungul timpului, cristalele AGAT au fost percepute în mod diferit. Spre exemplu, culturile islamice vechi considerau că ele te pot feri de diverse tragedii, babilonienii credeau că scopul lor e de a risipi energia rea, vechii egipteni foloseau cristalele AGAT ca o protecție împotriva dezastrelor naturale, iar poporul chinez credea că sensul acestor cristale este de a oferi protecție spirituală și de a stimula forța vieții. În vremurile medievale, oamenii legau agatul de coarnele boilor pentru a obține o recoltă mai bogată. 

Majoritatea cristalelor AGAT provin din Mexic, India sau Brazilia, însă există multe tipuri de cristale numite chiar după zona sau localitatea în care au fost descoperite. În funcție de locul în care au fost descoperite, acestea pot avea stiluri, forme sau culori diferite. Două exemple elocvente pentru acest caz este cristalul agat Laguna, numit după localitatea Ojo Lagune din Mexic, sau cristalul agat Botswana, numit după țara africană cu același nume unde a fost descoperit. 

Majoritatea persoanelor pot recunoaște un cristal AGAT lustruit, însă unul în forma sa pură poate fi mai greu de identificat. Există însă câteva lucruri pe care le poți lua în considerare pentru a te asigura că piatra pe care o ții în mână este într-adevăr un agat. Poți utiliza pentru început o lanternă pentru a lumina piatra și pentru a vedea dacă are margini translucide pentru că agatul este o piatră translucidă. Mărimea pietrei te poate ajuta să identifici corect un cristal AGAT. Ține cont de faptul că o astfel de piatră de dimensiune medie are maxim 3 cm în diametru. Greutatea este un alt indicator al unui cristal agat autentic. Astfel de cristale se simt mult mai grele decât arată datorită compoziției dense. Existența unui model neregulat sau a unei fracturi concoidale poate fi un semn al faptului că ții în mână o piatră AGAT. Sunt multe pietre care arată a agat, dar de fapt nu sunt, deci este necesar să verifici cu mare atenție pentru a te asigura că te vei bucura pe deplin de proprietățile acestor pietre terapeutice.

Bijuterii ce pot fi confecționate cu cristale AGAT:

Cristalele AGAT pot fi folosite ca atare și plasate în anumite locuri pentru a-și manifesta efectele terapeutice. Spre exemplu, se spune că dacă este plasat în dreptul inimii, piatra tratează echilibrul emoțional, iar dacă o așezi pe abdomen, stimulează procesul digestiv și ameliorează afecțiuni precum gastrita. Există însă și persoane care preferă să poarte cristalele AGAT integrate în bijuterii. Dacă vrei să ai întotdeauna asupra ta o protecție împotriva energiilor negative sau a accidentelor, poți opta pentru o pereche de cercei sau un inel cu cristal AGAT. De la cercei și inele până la coliere mai simple sau extravagante, poți avea pietrele AGAT tot timpul cu tine și le poți asorta la diverse ținute mai elegante sau comode. 

Bijuteriile cu cristale AGAT au capacitatea de a pune în valoare o ținută. Disponibile în mărimi, forme și culori diferite, cristalele AGAT pot da strălucirea pe care o cauți. Astfel, te vei bucura atât de o bijuterie spectaculoasă, cât și de puterile terapeutice ale cristalelor AGAT.

Mentenanța bijuteriilor cu cristale AGAT

Bijuteriile cu cristale AGAT necesită mai multă atenție decât bijuteriile obișnuite, chiar dacă agatul este de obicei rezistent la substanțe chimice, parfum, cosmetice sau detergent. Dacă vrei să te bucuri de proprietățile terapeutice ale acestor pietre, ar fi bine să te asiguri că le întreții corespunzător. Având în vedere că probabil vei purta aceste bijuterii mult mai des decât cele cumpărate pentru ocaziile speciale, piatra de agat trebuie curățată periodic. Poți face acest lucru cu o perie moale și apă caldă cu săpun. Se spune că acest proces de curățare ajută și la înlăturarea energiilor negative acumulate. Curăță piatra cu mare grijă pentru că ele se pot zgâria sau deteriora la fel de ușor la contactul cu o perie mai dură. Nu este recomandat să porți bijuteriile cu cristale AGAT în momentul în care faci curat sau folosești produse chimice de uz casnic. Există anumite soluții sau substanțe care pot strica piatra de agat. 

Cristalele AGAT pot fi sensibile la căldură și în special la expunerea prelungită la razele soarelui. Dacă vrei să te bucuri de culoarea lor cât mai mult timp, ar fi bine să ai grijă la acest aspect. În ceea ce privește păstrarea bijuteriilor cu cristale AGAT în momentele în care nu le porți, poți opta pentru învelirea lor într-o cârpă moale și așezarea lor într-o cutie de lemn departe de lumină sau căldură. 

Dacă respecți aceste sfaturi, cristalele AGAT se vor păstra intacte mult timp, iar tu te vei putea bucura de proprietățile lor terapeutice în fiecare zi.

Beneficiile cristalelor AGAT pentru sănătate

Cristalele AGAT au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru a ameliora sau chiar vindeca anumite probleme de sănătate. Cristalele AGAT ajută la asigurarea unui echilibru emoțional, fizic și intelectual, acționând pe toate cele trei planuri. Din punct de vedere emoțional, agatul te ajută să treci peste momentele de negativism și tensiune și te ajută să scapi de furia interioară, aducându-ți în același timp un sentiment de securitate, stabilitate și îmbogățire spirituală. Pietrele de agat ajută și la construirea încrederii în propria persoană, îmbunătățesc funcțiile mentale, cresc concentrarea și stimulează memoria. 

În funcție de tipul cristalului AGAT, îți poți ameliora anumite probleme de sănătate. Spre exemplu, agatul de Botswana este benefic pentru fumători pentru că îi ajută să scape de acest viciu, redobândindu-și starea de bine. În același timp, agatul de Botswana ajută la asimilarea oxigenului în organism, la buna funcționare a sistemului circulator și poate îndepărta depresia. Agatul de mușchi este benefic în caz de inflamații, infecții, apatie, diabet, autism, epilepsie sau hipoglicemie și te scapă de răceală și gripă. Alte tipuri de cristale agat ajută la stimularea procesului digestiv și ameliorarea simptomelor de gastrită, la purificarea sistemului limfatic și a pancreasului sau tratarea afecțiunilor pielii. În cazul femeilor care nu pot avea copiii, există pietre de agat care ajută la tratarea infertilității. 

Fiecare tip de cristal AGAT aduce purtătorului beneficii specifice, tocmai din acest motiv, este important să vorbești cu un specialist pentru a-ți recomanda cel mai bun cristal AGAT pentru problemele cu care te confrunți. 

Top 3 cele mai cunoscute bijuterii din cristale AGAT:

Bijuteriile cu cristale AGAT sunt folosite mai ales de către celebrități care vor să se protejeze împotriva energiilor negative, să se ferească de anumite afecțiuni sau să scape de tensiunea interioară acumulată. Iată care sunt cele mai cunoscute bijuterii cu cristale AGAT din rândul celebrităților!

 1. Colier cu pietre Onyx  pentru îmbunătățirea performanțelor

Colierul cu pietre Onyx este folosit de multe vedete de la Hollywood pentru a-și îmbunătăți performanțele, pentru a-și stimula creativitatea sau pentru a bloca toate energiile negative. Pietrele Onyx sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a acționa ca un scut împotriva negativității și de a crește nivelul de energie. David Beckham, Mark McGwire sau Usher sunt doar câteva dintre celebritățile care au apelat la cristalele Onyx pentru a-i proteja.

 1. Colierul aducător de noroc cu pietre Pyrite

Colierul cu pietre Pyrite este popular printre vedetele care vor să alunge ghinionul din viața lor și să atragă abundența și energia pozitivă. Un astfel de colier ajută la creșterea încrederii în forțele proprii și la concentrarea motivației în scopul îndeplinirii obiectivelor propuse. Câteva exemple de vedete care au ales să poarte un colier cu pietre Pyrite pentru noroc sunt: Ruan Seacrest, Jesh Kelley și Pat Monahan.

 1. Colier cu pietre Onyx pentru protecție

Anumite celebrități optează să poarte bijuterii cu pietre Onyx care să îi protejeze atât în cariera profesională, cât și în viața personală. Un astfel de colier pentru protecție te ajută să scapi de toată negativitatea din viață și să lupți cu mai multă determinare pentru ceea ce îți dorești. Budiștii considerau că pietrele Onyx aduc pacea interioară și elimină gândurile negative, stările de tensiune și stresul. Vedete precum Jamie Foxx, Tony Robbins sau Gordon Ramsay se afișează deseori cu altfel de coliere cu pietre Onyx la gât.

Concluzii:

Agatul este una dintre primele pietre semiprețioase utilizate de oameni în istorie, fiind recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice. Există multe tipuri de cristale AGAT care sunt integrate în bijuterii pentru a proteja împotriva energiilor negative, pentru a aduce noroc sau pentru a trata anumite probleme de sănătate. Important este să găsești cristalul care se ți se potrivește cel mai bine, cel care va oferi echilibrul și puterea de care ai nevoie. În plus, bijuteriile cu agat vor completa perfect ținuta și o vor scoate în evidență mult mai bine.

Resurse

 1. https://www.energymuse.com/agate-meaning 
 2. https://www.crystalvaults.com/crystal-encyclopedia/agate 
 3. https://www.charmsoflight.com/agate-healing-properties 
 4. https://www.healingwithcrystals.net.au/agate.html 
 5. https://geology.com/gemstones/agate/ 
 6. https://m.minerals.net/gemstone/agate_gemstone.aspx 
 7. https://m.minerals.net/mineral/agate.aspx
 8. https://sciencing.com/identify-unpolished-agates-6180873.html
 9. https://www.energymuse.com/agate-meaning 
 10. https://www.thecut.com/2016/08/25-famous-people-on-crystals.html 
 11. https://www.energymuse.com/press/cat/celebs

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „Cristale AGAT”.

Articol redactat de Cristina Daniela Rosu și verificat de iris-boutique.ro.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați bijutierul dumneavoastră sau să contactați iris-boutique.ro.   

DERULAȚI ÎN SUS