Perlele naturale au fost dintotdeauna un simbol al eleganței și al statutului social.

Perle de cultura

Povestea perlelor naturale

Perlele naturale au fost dintotdeauna un simbol al eleganței și al statutului social. Ele au fost folosite ca bijuterii încă din anul 2.300 î.Hr. atunci când erau oferite drept cadou regalității chineze. În Roma antică, perlele erau considerate un simbol al statutului social, regele Julius Caesar dând o lege prin care purtarea perlelor era permisă doar persoanelor aflate în funcții de conducere ale societății. Simbolistica perlelor naturale a variat de-a lungul timpului. În China antică, perlele simbolizau puritatea, în timp ce în Evul Mediu, perlele erau purtate de cavalerii de pe câmpul de luptă, deoarece se credea că îi protejează împotriva inamicilor. În Grecia antică, se considera că perlele naturale aduc fericire în familie, în timp ce tradiția islamică asocia perlele cu perfecțiunea. 

Perlele naturale au fost descoperite într-un mod întâmplător de niște oameni care se plimbau pe plajă. Acestea se formează în interiorul stridiilor, midiilor sau scoicilor, iar procesul de formare al unei perle poate să dureze între 10 – 20 ani. Înainte de secolul XX, singura modalitate de obținere a perlelor era prin scufundări în mare, la adâncimi de 30 m, însă această metodă nu era întotdeauna eficientă pentru că există posibilitatea ca o tonă de stridii să dea un număr mic de perle de calitate. Așa au apărut perlele de cultură, care sunt la fel ca cele naturale, iar producția lor poate fi controlată mult mai ușor. 

Prima perlă de cultură a fost creată în anul 1893 de către Kokichi Mikimoto, fiul unui simplu producător japonez de noodles. În 1935, existau deja peste 350 ferme de perle în Japonia, iar numărul acestora a continuat să crească în întreaga lume. Odată cu introducerea perlelor de cultură, a crescut și numărul de bijuterii din perle, fiind considerate o alternativă sustenabilă și eco-friendly la perlele naturale. 

Tipuri de perle naturale

Există patru tipuri de perle naturale care se diferențiază prin culoare, formă sau regiunea în care cresc. Iată care sunt acestea!

  1. Perlele naturale Akoy

Cele mai populare perle naturale sunt perlele Akoya, recunoscute după forma perfect rotundă și luciul intens. Aceste perle cresc în apele din China și Japonia de peste 100 de ani și sunt produse de stridiile Pinctada. Dimensiunea perlelor naturale Akoya poate varia între 4 – 10 mm, iar culorile în care pot fi găsite sunt: alb sau crem (cel mai des întâlnite), albastru – arginitiu, auriu sau chiar roz. Aspectul exterior al acestor perle nu este singurul care atrage privirile, pentru că structura lor internă le face demne de statutul de „pietre prețioase”. Fiecare perlă este diferită pentru că este rezultatul unui proces biologic realizat de natură, și tocmai imperfecțiunea este cea care îi dă frumusețea.

  1. Perlele naturale Tahitian

Mulți cred că aceste perle naturale pot fi găsite în Tahiti, când de fapt ele provin din insulele din Polineza Franceză și sunt produse de stridiile din specia Pinctada. Bijuteriile cu perle naturale Tahitian sunt extrem de căutate în întreaga lume pentru că sunt elegante și pot scoate în evidență orice ținută. Culoarea impresionează cel mai mult și atrage atenția, perlele naturale Tahitian fiind numite de multe ori și „perle negre”. Cu toate acestea, culorile pot varia de la albastru, violet sau verde până la gri. Dimensiunea acestor perle naturale variază de la 8 până la 15 mm, în funcție de vârsta stridiilor (stridiile tinere produc perle Tahitian cu o dimensiune cuprinsă între 8 – 12 mm, în timp ce stridiile care au dat deja 1-2 generații de perle produc perle de dimensiuni mult mai mari, de peste 12 mm).

  1. Perlele naturale Freshwater

Perlele naturale Freshwater se aseamănă destul de mult cu perlele Akoya ca formă, dar nu sunt atât de lucioase. Aceste perle naturale cresc de obicei în apele râurilor, iazurilor și lacurilor din China, se găsesc în culori pastelate, iar dimensiunea lor variază între 5 – 12 mm. Din punctul de vedere al prețului, perlele naturale Freshwater sunt cele mai accesibile. Perlele Freshwater sunt unice în lume prin faptul că sunt formate din cristaline solide și sunt extrem de durabile în timp, rezistente la teste ale timpului și uzurii.

  1. Perlele naturale South Sea

Perlele naturale South Sea se găsesc în Australia, Filipine și Indonezia, fiind perle de apă sărată. Sunt produse de stridii Pinktada maxima, iar culoarea perlelor variază între alb și auriu. Perlele naturale South Sea sunt destul de rare, au o formă perfect rotundă (uneori se mai găsesc și în formă de picătură), iar dimensiunea lor poate să ajungă chiar și la 18 mm. 

Aspectul acestor perle naturale este extrem de elegant și plăcut, datorându-se straturilor de cristaline compacte și netede. Cu cât sunt mai compacte straturile de aragonit și conchiolină, cu atât culoarea și strălucirea perlei va fi mai intensă.

Cum recunoști perlele naturale

Perlele naturale reprezintă uneori o adevărată investiție, motiv pentru care trebuie să te asiguri că sunt autentice. Există câteva detalii la care poți fi atent pentru a recunoaște perlele naturale, cum ar fi aspectul lor. Perlele naturale nu sunt perfecte pentru că sunt create într-un mod natural, deci nicio perlă nu se va asemăna cu cealaltă. De obicei, perlele naturale au mici imperfecțiuni pe suprafața lor care le dă personalitate și le face unice. Dacă observi că perlele au aceeași culoare, aceeași formă și nu au nicio imperfecțiune, sunt șanse mari ca ele să nu fie naturale, ci doar o imitație. 

Recunoașterea perlelor naturale constă și în luciul clar și intens, care caracterizează perlele naturale, iar cele de o calitate ridicată trebuie să strălucească intens în momentul în care sunt puse în razele directe ale soarelui. Culoarea perlelor sau mai exact schimbarea culorii perlelor reprezintă un alt indicator al autenticității. Perlele de o calitate ridicată au diferite tonuri de culoare ce sunt vizibile în momentul în care sunt expuse la lumină. Spre exemplu, perlele albe au tonuri de rose sau ivoriu în momentul în care sunt puse în lumina soarelui. În cazul perlelor false, nu putem vorbi de această schimbare de tonuri. 

Poți deosebi perlele autentice de cele false nu doar prin analizarea aspectului, ci și prin atingere. Perlele naturale sunt reci la atingere, indiferent de temperatura de afară și sunt mai grele decât imitațiile de perle.

Bijuterii care pot fi confecționate cu perle naturale

Bijuteriile cu perle naturale sunt extrem de prețioase și pot scoate din anonimat orice ținută. Sunt considerate încă din timpuri străvechi simbolul bogăției și al prestigiului, deci dacă vrei ca ținuta ta să pară una scumpă, de lux, tot ce trebuie să faci este să îi adaugi o bijuterie cu perle naturale. Partea bună este că bijuteriile cu perle naturale nu se vor demoda niciodată și pot fi purtate cu orice tip de ținută. Iată câteva exemple de bijuterii care pot fi confecționate cu perle naturale!

  • Coliere: un colier cu perle naturale va adăuga prestanță ținutei, iar ție îți va da încrederea de care ai nevoie. Dacă vrei un look clasic și elegant, poți alege un colier din perle albe, iar dacă ai nevoie de ceva mai îndrăzneț, poți opta pentru un colier cu perle negre sau în alte culori. 
  • Cercei: cerceii cu perle naturale nu a trebui să lipsească din cutia cu bijuterii. Indiferent dacă alegi un model simplu de tip buton cu o singură perlă sau unii mai încărcați, întotdeauna vor atrage privirile celor care iubesc accesoriile cu bun gust.
  • Pandantive: un pandantiv cu perle va reprezenta întotdeauna o alegere rafinată. Poți combina niște cercei simpli cu o perlă cu un pandantiv la fel de simplu și vei obține un look de efect și elegant.
  • Brățări: brățările cu perle sunt recomandate pentru evenimentele mai speciale, alături de un colier din perle de aceeași culoare, atunci când ai nevoie de o ținută de seară care să iasă în evidență prin simplitate și stil.
  • Inele: un inel simplu cu o perlă poate fi accesoriul perfect pentru o ținută mai lejeră sau pentru un look casual.

După cum poți observa, ai la dispoziție mai multe tipuri de bijuterii cu perle naturale pentru care poți opta pentru a-ți accesoriza ținuta. Atunci când alegi bijuteriile cu perlă, nu uita să iei în considerare scopul evenimentului la care participi și alte criterii cum ar fi nuanța tenului, a ochilor sau a părului (spre exemplu, perlele albe sunt recomandate pentru persoanele cu tenul și părul mai închis sau cu ochii albaștri sau verzi).

Mentenanța bijuteriilor cu perle naturale

Dacă te-ai hotărât să îți cumperi bijuterii cu perle naturale, trebuie să te asiguri că ele vor fi păstrate în bune condiții pentru a te bucura mereu de ele. Iată câteva sfaturi și recomandări pentru îngrijirea perlelor naturale!

  • După fiecare purtare a bijuteriilor cu perle naturale, ia o cârpă moale și înlătură orice urmă de parfum sau transpirație.
  • În cazul în care perlele s-au murdărit, nu folosi o perie aspră pentru a le curăța sau soluții ce conțin substanțe chimice pentru că riști să le deteriorezi. Poți folosi substanțe mai blânde, un săpun natual sau chiar șamponul pentru copii.
  • În cazul în care porți des bijuteriile cu perle naturale, este necesar să le duci măcar o dată pe an la un bijutier pentru a le curăța.
  • După ce ai purtat și curățat perlele, înfășoară-le într-o cârpă moale cum ar fi pielea de căprioară și pune-le într-o cutie de bijuterii, separat de alte accesorii care ar putea să le zgârie.
  • Nu este indicat să păstrezi perlele într-un loc prea uscat sau slab aerisit pentru că se vor deteriora.
  • Accesorizează-ți ținuta cu perle abia după ce te-ai aranjat și te-ai parfumat, pentru că acestea sunt sensibile la contactul cu substanțele chimice sau acizii pe care îi regăsim de obicei în parfumuri.

Dacă vei respecta aceste sfaturi, te vei bucura de bijuteriile cu perle naturale mult timp și vei atrage privirile tuturor în momentul în care le vei purta.

Top 3 cele mai cunoscute bijuterii cu perle naturale

În jurul perelelor naturale s-au scris nenumărate povești. De la celebra perlă La peregrina până la șiragurile de perle purtat de Coco Chanel, toate au făcut înconjurul lumii. Iată care sunt cele mai cunoscute 3 bijuterii cu perle naturale din lume!

  1. Perla Peregrina, cea mai râvnită din lume

Una dintre cele mai celebre perle din lume este La Peregrina. Are forma unei lacrimi și dimensiunea unui ou de porumbel, fiind cea mai admirată și râvnită bijuterie din lume. Originea acestei perle este destul de controversată. Unii susțin că ar fi fost găsită în Panama în anul 1560 de către un sclav negru, alții susțin că provine din Venezuela și a fost adusă în anul 1574 în Spania Regelui Filip al II-lea care a dăruit-o soției sale, Regina Maria. Faimoasa perlă a ajuns și în mâinile actriței Elisabeth Taylor, iar în momentul de față este montată pe un colier cu diamante, rubine și alte perle, creație a casei Cartier.

  1. Perla Huerfana, bijuteria Coroanei Spaniei

Perla Huerfana este una dintre cele mai remarcabile bijuterii ale Coroanei Spaniei și are o fascinantă poveste pentru că nu a fost găsită într-o scoică, ci a fost descoperită într-o țesătură în Golful Panama. Această perlă a rămas în istorie nu doar datorită dimensiunilor ei deosebite, ci și formei și strălucirii excepționale. Se spune că perla ar fi dispărut în secolul al XVIII-lea în incendiul din Palatul spaniol.

  1. Colierele de perle purtate de Coco Chanel

Colierele lungi din perle naturale purtate de Coco Chanel au rămas celebre în istorie. În anul 1920, acest model de coliere din perle lungi de peste 30 cm era la modă printre femei. De altfel, Coco Chanel declara că femeile au nevoie de astfel de coliere cu perle. Faimoasa creatoare de modă a dus perlele la un alt nivel și a început să își accesorizeze perlele, considerate până atunci un simbol al eleganței și rafinamentului, la ținute mult mai lejere de zi. Casa de modă Chanel a păstrat pasiunea creatorei pentru perle și le integrează frecvent în colecțiile de bijuterii. Chiar în anul 2014, a fost lansată o colecție de bijuterii de lux cu perle clasice.

Perle naturale vs perle de cultură    

Dacă îți plac perlele, cu siguranță ai auzit de această diferență care se face între perlele naturale și cele de cultură. De fapt, ambele tipuri de perle sunt considerate pietre prețioase, singura diferență dintre ele fiind modul în care s-au format.

Perlele se formează în mod natural atunci când un corp străin cum ar fi nisipul pătrunde între cochilia scoicii și mantaua acesteia. În momentul în care acest corp străin ajunge în interiorul stridiei, se activează mecanismul de apărare al acesteia și straturi de secreții încep să se producă și să se dezvolte încet într-o perlă. Procesul de formare a perlelor în mod organic durează foarte mult, fiind nevoie de o cantitate enormă de stridii pentru a putea colecta câteva perle de calitate superioară, motiv pentru care au apărut perlele de cultură. Primul om care a reușit să obțină o perlă de cultură a fost Kokichi Mikimoto în anul 1893, iar în prezent aproximativ 99% dintre bijuteriile cu perle sunt realizate din perle de cultură. 

Calitatea perlelor de cultură este identică cu cea a perlelor obținute în mod organic pentru că procesul de formare al perlelor este identic. Mai mult decât atât, într-un mediu controlat, rata de supraviețuire a stridiilor este mult mai mare, prin urmare și cantitatea de perle obținute este mai mare. În plus, și prețul perlelor de cultură este mult mai mic decât cel al perlelor naturale. Vorbim de aceeași calitate a perlelor și de perle autentice în ambele cazuri, dar de prețuri diferite pentru că cele obținute în mod organic sunt din ce în ce mai rare.

Concluzii

Bijuteriile din perle naturale ar trebui să fie un accesoriu nelipsit femeilor care își doresc eleganță și rafinament. Chiar dacă prețul unei bijuterii din perle este destul de mare, ea ar trebui să fie văzută ca o investiție în propria imagine. Un colier din perle naturale sau o brățară finuță întotdeauna va atrage atenția celor din jur la un eveniment și îți va aduce multe complimente. În plus, cu o astfel de bijuterie, încrederea în tine va fi mult mai mare, știind că ținuta ta este accesorizată cu o bijuterie de perle, simbol al prestigiului și statutului social.

Resurse

  1. https://www.purepearls.com/pages/what-are-natural-pearls 
  2. https://www.thepearlsource.com/blog/facts-about-pearls/natural-pearls/ 
  3. https://www.thepearlsource.com/blog/natural-pearls-vs-cultured-pearls-benefits-differences/ 
  4. http://stanpauljewelry.com/articles/cultured_Natural_Pearls.html 
  5. https://www.winterson.co.uk/blog/2012/11/what-are-the-best-pearls-to-buy/ 
  6. https://www.christies.com/features/Cultured-and-natural-pearls-collecting-guide-9356-1.aspx 
  7. https://pearls.com/pages/how-pearls-are-formed 
  8. http://www.pearlsintime.com/pearl-jewelry-education/cultured-vs-natural-pearls.html 
  9. https://www.thepearlsource.com/blog/pearl-history/famous-pearls/ 
  10. http://www.thejewelleryeditor.com/jewellery/article/history-of-pearls-pearl-jewellery-rings-earrings-necklaces/ 
  11. https://www.forbes.com/sites/ceciliarodriguez/2013/08/07/the-worlds-most-beautiful-pearls-on-display/

Articol redactat de Cristina Daniela Rosu și verificat de iris-boutique.ro. Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați bijutierul dumneavoastră sau să contactați iris-boutique.ro.

DERULAȚI ÎN SUS