Te-ai întrebat vreodată ce implică placarea cu rodiu a bijuteriilor din argint? Și cât de scump este acest proces?

Placarea cu rodiu

Placarea cu rodiu

Rodiul este un metal dur, rar, argintiu deschis, din familia platinei din tabelul periodic. Are reflexii puternice si se distinge prin faptul ca este unul dintre cele mai scumpe metale pretioase din lume. Intrucat este un metal inactiv sau nobil (este rezistent la coroziuni si oxidare in aer umed), rodiul creste durabilitatea oricarei bijuterii pe care o placheaza.

Rodiul se gaseste în minereurile de platina, în amestec cu platina, paladiu, argint sau aur. Se extrage in principal din  Africa de Sud, din nisipurile de rau din Munții Urali, din America de Nord și America de Sud. Producția este de doar 20 tone pe an, cel mai important exportator fiind Africa de Sud. În prezent, un gram de rodiu costa de cca. 6 ori mai mult decat unul de aur.

Aspectul placarii cu rodiu a fost observat initial, datorita frumusetii suplimentare, cu ochiul liber, dar aceasta imbunatațeste nu numai frumusetea argintului si aurului, ci contribuie si la asigurarea unui finisaj de lunga durata pentru bijuterii. Rezultatul: bijuterii care raman uimitoare mult mai mult timp decat bijuteriile neplacate.

Ca un strat protector, rodiul elimina practic orice sansa de a se decolora suprafața chiar și atunci cand sunt expuse la conditii extreme de mediu. Duritatea suprafeței placate cu rodiu este mai mare și este extrem de rezistenta la zgarieturi si abraziuni. In realitate, argintul si aurul sunt mai stralucitoare decat rodiul, dar este, de asemenea, un metal moale si maleabil si poate fi zgariat și indoit mai usor. Deci, bijutierii pot alege să placheze cu rodiu unele elemente ale bijuteriilor pentru a le face mai durabile.

Un avantaj important: rodiul este hipoalergenic. Astfel, prin placarea cu rodiu, un posibil alergen este eliminat din contactul cu pielea. Desi placarea cu rodiu poate creste stralucirea si durabilitatea bijuteriilor este, totusi, doar o placare. Acest lucru inseamna ca se va curata odata cu trecerea timpului si ar trebui refacuta. In cat timp se va intampla acest lucru depinde de cat de des purtati piesa respectiva. Bijuteriile se pot replaca dupa o perioada mai lunga de utilizare. In mod normal, placarea cu rodiu trebuie refacuta o data la cativa ani, cu toate ca nu exista o perioada fixa.

Rodiul a devenit faimos in anul 1979, atunci cand Cartea Recordurilor Mondiale l-a premiat pe Sir Paul McCartney cu un disc placat cu rodiu pentru categoria „Cel mai bun artist si compozitor al tuturor timpurilor”.

DERULAȚI ÎN SUS